Świetna kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Spośród wielu możliwości, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów i spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Polakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe włoskie posiłki
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do makaronu. w restauracji Ryby, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, focaccia, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film