Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różne ceremoniały, składniki i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, które pospolite są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podwalinę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, że najistotniejszym i w największym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to oczywiście:
• pierogi z różnymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma ściśle mówiąc dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest wyborna oraz sycąca.