Zdrowe desery mrożone? Czemu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie tylko niskokaloryczny, lecz też świetnie wpłynie na stworzony przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, które będą dodatkowym orzeźwieniem w parne dni.

Naturalne desery minimelts

Przepysznym, słodkim oraz dobrym też dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z odpowiednią porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną dawką malin czy też jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To kapitalna alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub też z mieszanki. Pomocniczym atutem jest także to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być gruntownie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są imponującą przekąską w trakcie upalnych dni. Kapitalnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie wybitnie łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu